Norge

Dverberg kirke – Andenes

Dverberg kirke ligger i Andøy sokn i Vesterålen prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1843. Kirken har åttekantplan og 230 sitteplasser. Kirken har vernestatus Automatisk listeført (1650-1850). Arkitekt: Chr.H.Grosch.

Den ble innviet 17. oktober 1843 og har 350 plasser. Koret er inne i selve åttekanten og det pyramideformede taket toppes av en takrytter. Den tidligere kirka på stedet hadde langplan. Befolkningen ønsket en åttekantet kirket og Hadsel kirke i nærheten var oppført slik noen år tidligere. Opprinnelig var det tenkt å bygge kirken uten tårn, men den fikk tårn blant annet fordi tårnet ble brukt som seilingsmerke på kysten. Det ble også foreslått å plassere prekestolen over alteret slik det var vanlig i åttekantede kirker, sognepresten gikk mot denne løsningen. Arkitekt for kirka var Christian H. Grosch. Sørreisa kirke, som ble ødelagt av brann i 1987, ble trolig oppført etter samme tegninger.

På utsiden av kirken er det minnesmerke over omkomne fiskere og over stortingsmann og bygdedikter Augustinus Sellevoll. I nærheten, ved kommunehuset, er det minnestein over 15 falne i siste krig, samt en byste av krigshelten og deltageren på Kon-Tiki-ferden over Stillehavet, Torstein Raaby.

Related posts

Haugesund – «Det rosa rådhuset»

Jon Andersen

Speilet – Lyngvær, Lofoten

Jon Andersen

Kistefos – Jevnaker

Jon Andersen

Leave a Comment