Langs veiene

Pakk bilen sikkert i sommer

Ferie betyr bilturer for mange – enten det er bilferie, langtur til hytta eller småkjøring til stranda. Trygg Trafikk minner om at uavhengig av hvor du skal i sommer, så er det å pakke bilen riktig avgjørende for en trygg tur.  

Pakk riktig! 

Pressesjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, har en huskeliste til alle som skal ut på veien i sommer. 

– Å pakke bilen handler om mer enn å få plass til mest mulig. Hvordan du pakker og hva som ligger hvor er viktig for sikkerheten. En grunnleggende regel er å pakke bagasje i bagasjerommet eller takboks, ikke i kupéen – og pakk det tyngste nederst. 

Ikke la ting ligge løst i bilen 

Han understreker viktigheten av å sikre løse gjenstander, selv om de er små. 

– Veldig mange er ikke klar over hvor farlig løse gjenstander inne i bilen kan være. Vesker, mobiltelefoner og nettbrett kan bli livsfarlige våpen ved en bråstopp. En halvlitersflaske vil ved en bråbrems i 70 km/t få en vekt tilsvarende 10 kilo, sier han.  

Se alle Trygg Trafikks tips til en trygg biltur her: 

  • Pakk smart: De tyngste tingene skal pakkes nederst og nærmest bakseteryggen. De letteste tingene pakker du øverst, men ikke stable ting høyere enn seteryggen.  
  • Bagasjeromstrekket skal kunne trekkes ut – da er du også sikker på at du ikke sperrer for sikten. 
  • Bruk integrerte surrekroker til å sikre bagasjen hvis det finnes. 
  • Sikre løse gjenstander: Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehylla eller liggende løst andre steder i kupeen.  
  • Ikke overbelast takboksen: Har du takboks, er det viktig å ikke pakke den for tungt. I vognkortet finner du hvor mye last du kan ha på taket. Takboksen bør ikke lastes med tunge gjenstander. 
  • Ikke pakk bort sikkerhetsutstyret: Husk at sikkerhetsutstyr som varseltrekant, førstehjelpsskrin og refleksvest skal være lett tilgjengelig – ikke under mange kilo bager og kofferter. Refleksvesten skal alltid være innen rekkevidde fra førerplassen. 

Related posts

Ta en pause fra bilturen i sommer

Jon Andersen

Trygg Trafikk advarer: Høysesong for ulykker

Jon Andersen

11 personer mistet livet i juni-trafikken

Jon Andersen

Leave a Comment