Norge

Haugesund – «Det rosa rådhuset»

Rådhuset i Haugesund er Norges fremste eksempel på nyklassisistisk arkitektur og er kåret til det vakreste bygget i byen. Siden 1993 har rådhuset og rådhusparken vært fredet etter kulturminneloven.

Bygget er tegnet av Gudolf Blakstad og Herman Munthe- Kaas. Med sine karakteristiske søyler , buer og kuppel i taket, er rådhuset i Haugesund et resultat av sterke inntrykk som de to arkitektene fikk under en studietur i Italia i 1921.

Familien Knutsen har betydd mye for Haugesund. Gaven på 1 million som ble gitt i 1921 av Knut Knutsen OAS og hans kone Elisabeth var forutsetningen for at byen fikk sitt rådhus. Rådhuset i Haugesund er en gave fra ekteparet Knut Knutsen OAS og hans kone Elisabeth. I 1921 gav de 1 million kroner til byggingen av rådhuset. Gaven ble gitt i anledning Knut Knutsen OAS 50 – års dag. (OAS står for Ole Andreas’sønn).

Noe av det mest karakteristiske ved rådhuset er fargen. Rådhuset har alltid vært lyserødt. Arkitektene la inn en terrakottarød fargeskisse da de leverte inn tegningene til konkurransen i 1922. Da rådhuset nærmet seg fullførelse , og spørsmålet om farge kom opp sommeren 1931, la arkitektene fram to alternativer for valg av farger for rådhusets fasade. Det ene alternativet var hvit farge med grålige gesimser. Det andre alternativet var rød farge med grå gesimser. Man valgte altså den røde fargen. Bystyret foreslo at fargen skulle endres , men etter konsultasjoner med arkitektene valgte man å beholde den lyserøde fargen.

Rådhuset i Haugesund ruver i dag både med sin storslåtte arkitektur , farge og sin fysiske størrelse. Byggets fasade har en lengde på 60 meter, og fra toppen av kuppelen og ned til bakken er det 25 meter. Rådhusets samlede bruksareal er på drøyt 3000 kvadratmeter og inneholder en rekke kommunale kontorer samt møtelokaler for formannskapet og bystyret.

Det rosa rådhuset ble kåret til Norges vakreste av Kommunal rapport sine lesere i 2010. Dersom det er tid og anledning, er det mulig å få en omvisning for å se på kunsten og høre historien i dette flotte bygget.

(Kilde: Haugesund kommune)

Les mer om rådhuset her

Related posts

Åkrasanden, Karmøy

Jon Andersen

Kistefos – Jevnaker

Jon Andersen

Helleren i Jøssingfjord

Jon Andersen

Leave a Comment