Kommuner i Norge

Rekordsommer i sikte for Stange Vestbygd

Det går mot rekordsommer for flere av reiselivsbedriftene i Stange Vestbygd. Anette Løvlien Vold på jordbærgården Søndre Elton tror mye av suksessen kommer av at bedriftene i bygda unner hverandre å tjene penger.

Tonnevis med «rødt gull»

Stange Vestbygd har brukt mange år på å befeste sin posisjon som en populær reiselivsdestinasjon i Norge, og kan nå virkelig høste frukter. Anette forteller at de på Søndre Elton i 2012 ønsket 5.000 gjester velkommen. I 2022 kom det 30.000 besøkende for å smake på det «røde gullet» deres.

De selger tusenvis av kurver og kasser med jordbær i juni og juli, i tillegg til å drive jordbærkafé på garden.

– Ja, det er veldig morsomt når sesongen setter inn for fullt. Vi merker at flere og flere av kundene våre kommer utenfra, spesielt fra Oslo-området. Vi ser også en stor økning i antall pilegrimer og bobilturister som kommer innom.

Anette er sikker på at suksessoppskriften i nettverket Stange Vestbygd er «unning».

– Når både Louise Gjør på Fredheim gårdsutsalg og jeg ønsket å gjøre utsalgene våre helårsåpne, satte vi oss ned, snakket godt sammen og landet på at det mest hensiktsmessig var at kun én av oss gjorde det. Og slik ble det. Og denne «unningen» er nok blitt en slags kutyme i nettverket, som gagner alle. 

Tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen

Mat og reiseliv er bærebjelkene i Stange Vestbygd, og turistene befinner seg bokstavelig talt midt i matfatet. Området har et storskala-jordbrukslandskap med en allsidig produksjon. 

– Ja, vi er like mye leverandører som turistattraksjoner her i Vestbygda. Og selvsagt også hverandres leverandører, sier Anette.

Stange Vestbygd har for øvrig en interessant historie og er et av de viktigste områdene i Innlandet hva tidsdybde, kulturminner og mangfold angår. Området er i tillegg tilrettelagt for gode friluftsopplevelser, med turstier, nærhet til Mjøsa og en rekke aktiviteter.

I 2022 ble nettverket tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen. Mat- og landbruksminister Sandra Borch sa følgende om tildelingen: – Jeg ser at nettverket Stange vestbygd evner å sikre matproduksjonen i landet vårt, samtidig som det åpner opp for unike opplevelser slik at tilreisende erfarer og opplever verdiene og det viktige arbeidet som blir gjort i dette området.

Norges beste gårdsutsalg ligger i Stange Vestbygd

Nettverket Stange Vestbygd teller i dag 40 medlemmer, fordelt på gruppene mat, stier, kulturminner og historie, samt markedsføring. Samarbeidet skal bidra til økt konkurransekraft, kunnskap og verdiskapning. Og det skal bidra til at enda flere kommer på besøk.  

Louise Gjør driver helårsåpne Fredheim gårdsutsalg. I 2021 ble dette kåret til Norges beste gårdsbutikk av HANEN – Næringsorganisasjonen for Bygdeturisme, Gardsmat og Innlandsfiske.

Nye kunder finner ukentlig veien til Fredheim, og de får en nydelig mjøsutsikt med på kjøpet. Utsalget ligger midt på garden, så her får kundene også med seg det meste av gardsdriften. Louise ler høyt når hun forteller om gjestene som for en kort tid siden ble vitner til hennes saftige ordbruk og temperament når det oppstod en vannlekkasje rett ved utsalget, og hun plutselig stod med møkk opp til knea, midt i åsynet til kundene.

– Ja, ja, folkens. Da er showet over for i dag, humret hun til gjestene da ting hadde roet seg.

– Her parkerer traktorer og eggbiler rett ved inngangsdøra til gårdsutsalget, og kanskje er det egentlig bare litt morsomt for gjestene å se, smiler hun.

Louise lar nettverket få mye av skylden for suksesshistorien til gårdsutsalget, i tillegg til Mjøsa, utsikten og lyset.

På Atlungstad brennes det fortsatt potetsprit

Selve «fyrtårnet» i Stange Vestbygd heter Atlungstad Brenneri, som ligger vakkert til i mjøskanten. Det ble i 1855 startet som et andelslag av bønder i Stange, og her har det blitt produsert akevitt, punsj og annet brennevin. Fortsatt brennes det potetsprit i de nostalgiske lokalene én måned i året.

På Atlungstad Brenneri byr de på kulturarrangementer, kurs og omvisninger gjennom hele året. Og i brenneriets eget spiseri kan man nyte en god middag med akevittkrydderier som en rød tråd gjennom måltidet. Rettene er basert på norske og fortrinnsvis lokale råvarer.

Atlungstad Brenneri er også blitt en attraktiv bryllupsaktør i regionen, i tillegg til alle andre seremonier de huser.

Brenneriet mottok i 2022 EUs kulturminnepris; European Heritage Award/Europa Nostra 2022. De vant i kategorien «Bevaring og tilpasset gjenbruk».

– Vi er blitt hovedmålet på reiseruta

Tom Vidar Guneriussen er mat- og drikkesjef på brenneriet, og med utgangspunkt i juni-trafikken og gruppebestillingene for sommeren er han ikke i tvil om at brenneriet har tidenes sommer foran seg.

– De fleste av våre gjester kommer fra Oslo og Viken, og vi, pluss Stange Vestbygd, er målet for turen deres. Det er veldig hyggelig å observere. Mange kjøper pakken vår med akevittsmaking, omvisning og mat, forteller han.

På sommeren er stedet bygd for fart.

– Ja, nå går vi på høyoktan, med egen sommermeny. Favoritten har blitt rekesmørbrødet vårt, som serveres med estragonmajones, egg fra Stange, ørretrogn og salat.

Han forteller ellers at Stange Vestbygd-nettverket betyr veldig mye for brenneriet.

– Jeg ønsker nå bare at enda flere blir godt synlige i nettverket vårt, sier Tom-Vidar, som gleder seg til en turbosommer i mjøskanten.

Related posts

Jubler over ny UNESCO-rundtur i Møre & Romsdal

Jon Andersen

Leave a Comment