Nordens største forsikringsselskap ser en markant økning i antallet saker som omhandler bagasjetrøbbel på reise.
– Enkle forholdsregler kan spare deg for mye knot, samt det å bli sittende igjen med regningen selv, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.
If og Europeiske Reiseforsikring ser hittil i år en økning på 38 prosent i antallet saker som handler om tyveri eller skader på bagasje og eiendeler, sett opp mot samme periode i 2022.
– Det å bli frastjålet eller få skader på eiendelene sine på reise er dessverre veldig vanlig, og blant de vanligste sakene som kommer inn til oss. Det løser seg ofte greit, men i enkelte tilfeller kan det føre med seg en god del trøbbel, eller bli direkte farlig, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.
Inflasjon og en svak norsk krone har gjort at erstatningsutbetalingene har gått kraftig opp de siste årene.
– Antallet saker som omhandler bagasje har gått opp med elleve prosent fra 2019 til 2023, så det er tydelig at flere opplever slike hendelser nå enn før pandemien. Men de største forskjellene ligger i kostnadene. Erstatningsutbetalingene har gått opp 32 prosent i samme periode, legger han til.
Reiseeksperten mener at enkle forholdsregler rundt hvordan man pakker, samt det å kjenne til ansvaret man har som forsikringstaker, vil virke forebyggende.
– Vi har gode råd for hvordan du bør pakke og hva du bør tenke på. Blant annet er det en rekke ting du aldri må putte i innsjekket bagasje. Medisiner er et godt eksempel. Det kan i verste fall føre til en farlig situasjon, fordi det ikke alltid er like lett å få tak i nye der du er, sier Handeland.
– Det er verdt å minne om at innsjekket bagasje som blir skadet, forsinket eller borte, er flyselskapets ansvar, og må derfor meldes til dem. Forsikringen vil i slike tilfeller dekke nødvendige innkjøp av klær, toalettsaker og lignende, eller leie av barnevogn og sportsutstyr hvis det er innsjekket spesialbagasje som er på avveie, legger han til.
Kan miste rett til erstatning
En forsikring dekker en rekke uforutsette og akutte hendelser, men den dekker ikke alt. Det ikke alle vet er at man som forsikringskunde kan ende opp tomhendt dersom man bryter sikkerhetsforskriftene i vilkårene.
– Som forsikringskunde har du faktisk et ansvar for å overholde sikkerhetsforskriftene. Disse er tuftet på sunn fornuft og kommer godt frem i forsikringsvilkårene. Bryter du disse, og med det er uaktsom, kan du risikere å helt eller delvis miste retten til erstatning. Har vi ikke slike regler, vil mange måtte betale en høyere pris fordi noen få er uaktsomme, sier Andreas Handeland.
– Vi har hvert år mange saker der dyre og skjøre gjenstander, eller knusbare flasker med væske, er plassert i innsjekket bagasje og så blitt ødelagt eller stjålet. Det samme gjelder dyre klokker, smykker og elektroniske duppeditter. Så en hovedregel er at alt av skjøre eller kostbare gjenstander skal i håndbagasjen, sier han.
Ekspertens tips:
Pass godt på bagasjen!
- Ha en solid koffert med låsemulighet
- Merk kofferten tydelig med ditt navn
- Velg gjerne en farge som skiller seg ut
- Aldri forlat bagasje uten tilsyn
- Vær ekstra på vakt på steder med mye folk
Dette skal alltid i håndbagasjen:
- Medisiner
- Penger
- Klokker/smykker
- Pass og annen ID
- Mobil, PC og nettbrett
- Kamera og batteribanker
- Skjøre gjenstander
- Matvarer