Opplevelser

Avaldsnes kirke – Karmøy

Kirken har vært et landemerke for sjøfarere som har reist gjennom Karmsundet de siste 750 årene. Kong Håkon Håkonsson ga tillatelse til å bygge en kirke her rundt 1250. Den var ikke ferdig før 1320, og var den gangen den fjerde største i landet. 

Avaldsnes kirke er en steinkirke fra middelalderen i Avaldsnes sogn i Karmøy kommune, Rogaland.

Det spesielle med kirken er en bautastein. Bautasteinen «Jomfru Marias synål» står plassert på skrått mot kirkens nordvegg. Det sies at den dagen nålen treffer veggen på kriken er det dommedag.

Den nåværende kirken har en relativt stor grunnflate, men er ikke spesielt høy. Den har et rektangulært skip og et dominerende vesttårn. Skipet sto uten tak i flere hundre år. Dagens tårn er en fri rekonstruksjon av det tårnet som ble revet i 1834. Det har samme grunnflate. Det virker litt for stort til kirken, muligens fordi skipets murer antakelig kan ha vært høyere, og at det opprinnelige tårnet kan ha vært lavere.

Related posts

Helleren i Jøssingfjord

Jon Andersen

Leave a Comment