Norge

Heddal Stavkirke

Norges største stavkirke, Heddal Stavkirke nær Notodden – en katedral i tre fra 1200-tallet som ennå er i bruk som sognekirke. Eksteriør og interiør tar deg tilbake til middelalderens fascinerende verden.

Heddal stavkirke er 25 m lang, 17 m bred og 29 m høy, med tre ragende spir. Byggematerialet er malmfuru.

Rundt hele bygget går en svalgang, med fire inngangsportaler. De utskårne ornamentene rundt dørene er frodige og mystiske.

Inne i kirken finnes spor etter ulike faser av 800 års kirkeliv. En gruppe middelaldermøbler har nylig blitt gjort tilgjengelig. Motivene på disse utgjør et fengslende vitnesbyrd om norrøn tro og myte. 

Kirken i Heddal står sentralt i bygda, omkranset av storgårder. Her var det lett adkomst både fra landeveien og med båt fra elva. Egnet tømmer til byggingen sto klar i nærområdet. Som kirker flest er den satt opp i øst-vest-retning.

Related posts

Bergsbotn utsiktsplattform – Senja

Jon Andersen

Åkrasanden, Karmøy

Jon Andersen

Lofotkatedralen – Lofoten

Jon Andersen

Leave a Comment