Norge

Eidsvoldsbygningen, Råholt

Eidsvoldsbygningen sto ferdig i 1770 og var den gang landets største trebygning. Huset ble bygget om i flere omganger, og da Riksforsamlingens møte ble avholdt i 1814 var deler av huset fortsatt under ombygging.

Huset med sine to etasjer og kjeller er ganske enkelt i sin oppbygning der det står uten innlagt strøm. Bygningen er kanskje mest kjent i dag som stedet der den norske grunnloven ble til under møtet i 1814.

Bygningen ligger i et praktfull område på Eidsvoll Verk med omliggende park og flere elre bygninger av både hus og industribygg.

Eidsvoll1814 er åpent hele året og tilbyr tilpassede omvisninger for både voksne og barn. Fra rom til rom får du både se det vakre interiøret og kunsten, og samtidig høre historien om 1814 – året der Norge forlot den over 400 år lange «dansketiden», der vi avskaffet eneveldet, skrev en Grunnlov for Norge, valgte en konge, tapte en krig, gikk i union med Sverige og fikk vår tredje konge for året.

Eidsvollsbygningen er tilrettelagt for rullestolbrukere og bevegelseshemmede med trappeheis inn i kjelleretasjen, trappefri adkomst til 1. etasje og heis mellom 1. og 2. etasje (der Rikssalen ligger). 

Stedet har bærbare klappstoler for de som trenger hvile under omvisninger.

Parkeringsplasser merket med HC-symbol finnes på hoved-parkeringsplassen og utenfor inngangen til Wergelands Hus/Kafé Standpunkt. Herifra er det en slak, tilrettelagt grusveg fram til inngangen.

Publikumssenteret Wergelands Hus

Wergelands Hus inneholder resepsjon, Kafé Standpunkt og utstillingsareal. Huset har terskelfri adgang både til utstillingssaler og til Kafé Standpunkt, og rullestol-heis mellom to nivå i utstillingsarealer. Huset er også UU-tilpasset med gulvmarkeringer og kontraster tilpasset blinde og svaksynte. 

HC-toalett

Det er to HC-toalett  i publikumssenteret Wergelands Hus.

Related posts

Hammerfest kirke

Jon Andersen

Speilet – Lyngvær, Lofoten

Jon Andersen

Åkrasanden, Karmøy

Jon Andersen

Leave a Comment