Kasakhstan

Regionen Zhambyls gåtefulle hemmeligheter

Regionen Zhambyl i Sør-Kasakhstan er oppkalt etter den kasakhiske poeten Zhambyl Zhabayev. Regionen er kjent for sine gamle arkitekturmesterverk, muslimske hellige steder og fantastisk natur. Der er det fjellkløfter, sanddyner, majestetiske fjell og brede stepper.

Bare noen få innenlandske og utenlandske turister kan si at de har klatret i regionens fjell, hatt mineralvannbehandling i området Merke eller besøkt innsjøen Kok-Kol.

Innsjøen ligger 3 635 meter over havet i dalen Karakistak. Den asurblå innsjøen er klar til tross for at den ikke renner noe sted og at den ikke har noen sideelver. Hvis det kommer rusk på overflaten, forsvinner det etter en stund.

Ved tørt vær og på dager med mye nedbør forblir vannstanden uendret. Innsjøen tørker ikke opp og blir ikke overfylt.

Flere forskere har forsøkt å studere innsjøen, men det er umulig å nå bunnen enkelte steder.


Innsjøens mysterier

Stedet er omgitt av legender, rykter og overtro.

Ifølge en av legendene bor vannånden/ dragen Aidakhar her. Noen øyevitner opplyser at de skulle ha observert ånden som en enorm slange på 15 meter.

Fra tid til annen syder vannet i innsjøen – lokalbefolkningen tror at Aidakhar da reiser seg fra avgrunnen.

På innsjøens overflate dukker lette krusninger som følges av bølger. Noen ganger vokser de til store trakter som suger inn søppel, dyr og noen ganger uerfarne turister.

Noen innbyggere sier at slangen kan lage skumle lyder – plystring, susing og brøling.

Et annet spennende faktum er at mens bading frarådes fordi overflaten virker livløs, blir vannet i innsjøen rent etter sydingen og kan brukes til medisinske formål.


Forklaringen på mysteriet

I 1976 fant en ekspedisjon en forklaring på innsjøens uvanlige trekk.

Forskerne fant ut at innsjøen er en isbre med morener. Det er kanaler og grotter i bunnen som trekker inn vann regelmessig og lager bølger og trakter. Luft kommer inn i vannet av og til, noe som lager flere lyder. Dette er også grunnen til at innsjøens vannstand forblir uendret.

Forskerne bekreftet også innsjøens helbredende egenskaper: Når verdifulle mineraler trekkes inn i hulene på bunnen, blir vannet der mettet med mineralene (noe som gjør vannet helbredende) og kommer deretter til overflaten.

«Dette er et fantastisk sted, og det ser ut som sjøuhyret fra Loch Ness bor der. Det er flere uvanlige områder der bildene på mobilen plutselig forsvinner,» sier medlem av veteranrådet i regionen Zhambyl Marat Kirgizbayev i et intervju med nyhetsbyrået Kazinform.

Kirgizbayev nevner også at innsjøen er bunnløs. Det antas at den har en forbindelse med Baikalsjøen fordi floraen på innsøens bunn ligner på floraen i Baikal.

Regionen Zhambyl tilbyr flere typer turisme som er relatert til historie, kultur, arkeologi, etnografi og hestesport. Videre tilbys det miljøturisme, medisinsk turisme, rekreasjonsturisme og agroturisme. Ekstreme typer turisme er også etablert her, blant annet jeepturer, jakt og fisking. Videre kan man paraglide ved kløftene i Karatau, Kyrgyz og Talas Alatau.

Leave a Comment